Overslaan naar hoofdinhoud

All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them!

De laatste dagen van 2022 zijn aangebroken en straks mogen we weer met elkaar proosten op het nieuwe jaar, tijd voor de reflectie van dit afgelopen jaar. Ik vind het heel waardevol om na een jaar even stil te staan, te beseffen en te zien welke stappen er zijn gezet en wat voor een waanzinnige ontwikkeling ik heb meegemaakt op zowel persoonlijke vlak als met de ontwikkeling van m’n bedrijf SMOKED by Liz.

Januari stond in het teken van creativiteit, keuzes maken, behoeften leren kennen van ondernemers en hun werknemers, het ontdekken waar kracht en talenten liggen, hoe we die vervolgens optimaal kunnen inzetten en tot slot het schrijven van een nieuw concept ter uitbreiding van het SMOKED by Liz platform. De eerste stap hierbij was om te kiezen voor de geweldige ondernemerscoach Linda Nordtholt. Als startup is het belangrijk om de juiste mensen om je heen te verzamelen, Linda is één van die mensen voor mij. Straight, uitdagend, ze laat mij kritisch kijken naar m’n bedrijf naar hoe we de juiste stappen kunnen zetten om de groei in de juiste banen te leiden. Soms heb je een spiegel nodig die je laat zien waar je kracht zit, om je eraan te herinneren de juiste keuze te maken en de juiste doelgroep te kiezen. Voor SMOKED by Liz is dat overduidelijk de B-2-B markt. Ik werk gewoon heel graag met ondernemers, de gedrevenheid, de creativiteit, de volharding, de passie die ze hebben voor hun bedrijf, het durven verbeteren van hun organisatie op alle vlakken, het is gewoonweg inspirerend!  Om het ongewoon goed te kunnen doen voor de ondernemers en hun bedrijven waar ik mee samen werk, bouw ik buitengewoon intensieve, hechte en sterke relatie met ze op. Je moet elkaar goed leren kennen en elkaar kunnen vertrouwen om een ultiem resultaat neer te zetten waar je tevreden naar terugkijkt. Af en toe even bellen voor een praatje pot, spontaan kopje koffie, concrete sparringsessies, ontzorgen en evalueren om zo te kijken waar we kunnen verbeteren. Dé benodigde ingrediënten voor een fijne en tegelijk geweldige werkrelatie.

Voor het creëren en het schrijven van het nieuwe concept mocht ik inspiratie putten uit de ervaring van bevriende ondernemers en werkgevers uit het hele land. Om te onderzoeken waar nou de behoeften liggen van de ondernemer, heb ik een aantal open vragen opgesteld om zo inzichten te krijgen in hun denken. Unanieme opmerking: WIL JE NOOIT MEER ZOVEEL OPEN VRAGEN STELLEN, DAT KOST TEVEEL TIJD 😉 haha. Eerste les, tijd is schaars en tijd kunnen we goed gebruiken. Daarnaast is het aantrekken van dé perfecte nieuwe werknemer en het behouden van de loyale werknemer, een enorme uitdaging in deze tijd.

Verder waren de belangrijkste inzichten als volgt (en misschien herken je dit zelf ook); het ene moment sta je te lachen met je werknemer en heb je het grootste plezier en de volgende dag ligt er een ontslagbrief op je bureau. Voelt voor jou als ondernemer een beetje als een dolk in je rug, want je waardering voor diegene was toch duidelijk, daarnaast heb je de openheid gecreëerd waarin dit eerst besproken kan worden, toch? Een ander mooi voorbeeld is het kerstpakket. Als werkgever stel je budget beschikbaar waarvoor je een mooi gevuld kerstpakket regelt met voldoende snaai voor de hele familie. Je wilt hiermee aantonen dat je, je werknemer waardeert en hem of haar fijne dagen toewenst. Voor het geven en het regelen van het kerstpakket verwacht je op z’n minst een dank je wel, toch? Kortom jij ervaart als werkgever het gevoel dat je niet erg gewaardeerd door je werknemer. Voel je de negatieve spiraal die het gebrek aan waardering oplevert?

Aan de kant van de werknemer is de ervaring andersom, hij of zij voelt geen openheid om verandering te bespreken waar ze behoefte aan heeft. Het gevoel van de werknemer is veelal dat de werkgever helemaal niet weet wat hij of zij leuk vindt, lekker vindt of belangrijk vindt. In dat opzicht voelt de werknemer zich absoluut niet gezien of gewaardeerd en ervaart een gebrek aan het zo enorm belangrijke werkgeluk. En dan dat kerstpakket, leuk hoor al dat snaai… chips, ragout is ook zo’n topper, curry en andere “ongezonde” spullen, precies alles wat ik niet lekker vind of sterker nog waar ik allergisch voor ben. Bedankt voor de interesse in mij als persoon, werkgever. Nee dat kerstpakket doe ik direct naar m’n opa en oma of beter nog naar de voedselbank. Sommige gooien het in de la (want je wil verantwoord omgaan met producten) om deze vervolgens een jaar later in de vuilnisbak te gooien want alles is over de datum. Herkenbaar? Kortom de werknemer ervaart een groot gebrek aan waardering en werkgeluk. De conclusie die hieruit voortvloeit is dat er aan beide kanten, werkgever en werknemer, de negatieve spiraal van het gebrek aan waardering wordt ervaren. Jammer want de wil is er juist wel aan beide kanten om het werkgeluk te verhogen en met een positieve vibe aan het werk te zijn.

Jij als werkgever wilt attent zijn en werkgeluk creëren voor de werknemers en jij als werknemer wil de loyale ambassadeur zijn voor het bedrijf, de werkgever, waar je voor werkt. Het belangrijkste keyword om dit te realiseren is simpelweg: TIJD. Attent zijn op de juiste momenten is een ondergeschoven kindje in veel bedrijven door het gebrek aan tijd. Vaak wordt het neergelegd bij HR, secretaresse, officemanager of de receptionist (die mogen het er even bij doen, terwijl daar eigenlijk ook helemaal de tijd niet voor is. Daarnaast behoort het al zeker niet in hun takenpakket). Voor mij ruim voldoende concrete informatie om het nieuwe concept te schrijven: GIFTS by Liz. Speciaal ontwikkeld om jou, als ondernemer en werkgever, warm en attent te laten zijn richting de werknemers. Met als doel extra werkgeluk te creëren op de werkvloer, die zo loyale ambassadeurs creëert bij jouw bedrijf. Een belangrijk streven helemaal als de feiten aangeven dat de komende 5 jaar er 1,9 miljoen mensen met pensioen gaan en daar slechts 1,6 miljoen nieuwe instromers voor terug komen. Dat betekend dat er de komende jaren flinke uitdagingen blijven op het gebied van het aantrekken en behouden van werknemers. Het leggen van de verbinding en de waardering uitspreken naar je werknemers is een must. GIFTS by Liz is daar de ideale oplossing voor.

De maanden erna zijn vooral gebruikt om het concept te testen bij bedrijven, te evalueren en daar waar nodig te verbeteren. De kers op de taart was dat ik op 30 juni 2022, precies een jaar na de live lancering van SMOKED by Liz, deze geweldige aanvulling en uitbreiding mocht gaan lanceren. Dankzij m’n geweldige creatieve team; Emma Ward, Larissa Tops en Martijn Swolfs hebben we een pareltje kunnen afleveren, al zeg ik het zelf 😉. Met grote dankbaarheid en trots kan ik dan oprecht zeggen dat het concept nu al een groot succes is met al een behoorlijk aantal samenwerkingen. Daar kunnen we in 2023 heerlijk op doorbouwen.

Zichtbaarheid is een belangrijk item. Om de zichtbaarheid van SMOKED by Liz te vergroten bij bedrijven zijn er gedurende het hele jaar lopende contentcampagnes over de concepten en dat betekend fotoshoots doen om bijpassende foto’s te realiseren. De eerste grote shoot van het jaar was in mei, de tweede volgde in november en om die shoots goed te doen heb je een geweldig team nodig. Mijn grote dank gaat uit naar de professionals waar ik mee mag werken. De styling is gedaan door mijn vaste stylisten van Maggy’s Mode: Lianne Heek, Robin Rita, Marijke & Maggy. Zij voelen feilloos aan wat mijn stijl is en wat ik wil uitstralen. De foto’s zijn gemaakt door Peter van Hout, Leonie Voets en door Enrique Meesters, echt super te gek hoe mooi zij alles hebben weten vast te leggen. Mooie foto’s worden beter met mooie locaties en jeetje wat waren die locaties gastvrij. Spakenburg paling, visveilinghuis Spakenburg, V.V. IJsselmeervogels (cluppie van m’n grootvader), Coppelmans Tuincentrum, stuk voor stuk waanzinnige mooie locaties om te mogen shooten. Last but not least ook hier weer de begeleiding van Emma en Larissa. Larissa is deze zomer aangesloten bij het team en met dit tekstwonder ben ik dan ook enorm blij. Een hele fijne, prettige en waardevolle toevoeging voor SMOKED by Liz.

Ook aan de media aandacht was er in 2022 geen gebrek. In de prachtige bladen Young Business en Women in Business werd SMOKED by Liz uitgebreid  en goed beschreven in kaart gebracht. Daarnaast werd er ook aandacht besteed in de sectie “uitgelicht” van de Frits top 50. Bonuspunt ik sta met mega veel mooie ondernemers in die bladen en daar staan we dan gewoon tussen. Hoe dankbaar maakt je dat en wie had dat gedacht anderhalf jaar terug.

Nog een ander geweldig efficiënt middel om de zichtbaarheid te vergroten van je bedrijf zijn netwerkclubs. Ik krijg mega veel energie van netwerken want ’t is net werken maar dan anders 😉. Dit gehele jaar mocht ik als aspirant lid onderdeel zijn van de mooiste ondernemersclub van zuid Nederland Netwerk 040, het jaar aspirant lid is inmiddels voorbij en nu hoor ik bij de vaste club van meer dan 40 gedreven ondernemers. Deze club heeft me dit jaar al zoveel gegeven, geweldige feestjes, leerzame gesprekken en mooie samenwerkingen waar we ook in 2023 op gaan voortborduren. Nog zo’n mooie club met ondernemers is BNI Holst, ze beginnen in de ochtend nog vroeger dan 040 (lees: 06.30 uur) maar ach gas geven in het eerste uur dat je wakker bent is als fitness voor je brein, gewoon goed. Ik mocht bij deze club dit jaar meerdere malen te gast zijn en van daaruit zijn ook weer hele mooie en interessante samenwerkingen gekomen. Een absolute aanrader om als ondernemer deel van uit te maken!

Een belangrijke ontwikkeling dit jaar is de uitbreiding in leveranciers van SMOKED by Liz. De exclusieve geschenken die we hebben, worden met zorg samengesteld en hebben een enorm hoog level van kwaliteit. Hier worden de leveranciers ook op uitgezocht en ook zij hebben dit jaar weer voor een hoge leverbetrouwbaarheid gezorgd te samen met de kwaliteit die we voor ogen hadden. A big thank you to: Het Zuyderblad, Spakenburg Paling, Ewolve, Acqua di Bolgheri, Bowls & Dishes, We produce, Walra, Hanos, Eakers, Bouquet exclusief & Squisito. Met jullie hebben we de mooiste en meest persoonlijke cadeaus kunnen samenstellen die mensen echt enorm blij en gelukkig hebben gemaakt!

Het laatste kwartaal dit van 2022 was een wervelstorm met heel veel fijne en magische momenten. Het loslaten van het prachtige circulaire bedrijf WEPA waarbij ik 5 jaar onderdeel mocht zijn van een topondernemende Duitse familie. Hier mocht ik SMOKED by Liz ontwikkelen en opbouwen dus daar ben ik WEPA erg dankbaar voor. Gelijk ook hét moment waarin SMOKED by Liz qua ontwikkeling in een stroomversnelling terecht kwam, eindelijk volledige focus op m’n bedrijf. Het klinkt misschien gek maar ik viel als een blok voor m’n vak mensen blij maken en het werkgeluk verhogen. De liefde voor het vak is de meest krachtigste drijfveer dat er bestaat om je succes te kunnen manifesteren en te realiseren. Voor mij een belangrijke rode lijn om toe te werken naar de missie van SMOKED by Liz; in 2030 15.000 bedrijven blijvend helpen het werkgeluk te verhogen. DREAM BIG! Om de missie te realiseren werk ik samen met m’n vaste partner Brabant Business Media, het ondernemersplatform van het zuiden. Samen werken we aan bijzondere en interessante topics voor 2023, wat dat is dat blijft nog even een verrassing.

De kerst gekte viel binnen bij SMOKED by Liz, van exclusieve geschenken tot aan bijzondere en vooral lekkere kerstpakketten. Van nog geen 50 boxjes in 2021 naar meer dan 600 pakketten in 2022. Gelukkig mocht ik van m’n lokale held Jurgen Brouwers, Brouwers Reklame, de allermooiste meest stijlvolle bus lenen die er in Nederland rondrijd, om zo m’n klanten in stijl te voorzien van hun bijzondere cadeaus. Het mogen samenwerken met m’n vaste team en natuurlijk met het flexibele team in Spakenburg, het was een gigantisch feest om te doen en het maakt me een oprecht blij en dankbaar mens.

Terugkijkend kan ik zeggen dat we een bijzondere mooie ontwikkeling hebben mogen meemaken dit jaar. Inmiddels staat 2023 op het vizier, een jaar waarin er weer heel veel speciale momenten op de planning staan. Evaluaties met alle klanten zijn in januari allemaal ingepland want je moet blijven leren en verbeteren om de kwaliteit hoog te houden. Nieuwe shoots staan in de agenda en de eerste uitzonderlijke ideeën voor de kerstpakketten volgend jaar zijn al geopperd. Het verder professionaliseren van SMOKED by Liz, het opzetten van de productielijn waar bij we alles bij elkaar hebben staan voor een goede en efficiënte verwerking. Oftewel genoeg nieuwe uitdagingen in het vooruitzicht. Het belangrijkste; we gaan jullie weer extreem en ongewoon goed verrassen. 2023 wordt een magisch jaar vol nieuwe avonturen, samenwerkingen, ideeën, ontwikkelingen en successen.

En dat is precies wat ik jullie allemaal toewens: Always believe something magical is about to happen!

Cheers liefs liz